Buitenverlichting monumentaal landhuis

Voor de buitenverlichting van dit prachtige monumentale landhuis heeft LightToday het lichtplan mogen maken en de realisatie verzorgt.

Lichtplan

Een project waar we trots op zijn!
We kregen de vraag van de klant om een lichtplan te ontwerpen waarmee een “Dickens sfeer” gecreëerd wordt.
Niet een alledaagse vraag en daarom des te leuker. Om met een goed plan te komen hebben we ons verdiept in de geschiedenis van buitenverlichting.
Zo hebben we een hoop geleerd!

Geschiedenis van buitenverlichting

In 1812 (het geboortejaar van Charles Dickens) is het de stad Londen waar als een van de eerste steden gasverlichting als straatverlichting wordt toegepast en daarmee de straatverlichting op basis van kaarsen verving.

In die tijd waren zaken als gelijkmatigheid, luxwaarde en lichtkleur nog niet aan de orde. Het ging er vooral om dat er licht was in de duisternis.
Kenmerkend voor de gasverlichting van die tijd was dan ook grote contrasten tussen licht en donker en vooral niet te veel licht.

Ongeveer 100 jaar later in de tijd dat het monumentale landhuis de Fliert gebouwd is. Kwam er een nieuw type gasbrander op, een gasbrander met die grotere lichtopbrengst had en efficiënter werkte, de zogenaamde “parkinsonbrander”.

Kenmerkend voor deze parkinsonbrander die boven in de lantaarn geplaatst werd, is dat de lichtbundel naar beneden schijnt.

Moderne technieken

De moderne technieken van ledverlichting in combinatie met verschillende soorten lenzen stelde ons in staat om het gewenste lichtbeeld te creëren wat zo typerend is voor de gasverlichting.

Daarnaast zijn de type en kleur van de lantaarn, de mast en de muurhouders uitgekozen welke overeenkomen met de lantaarns, masten en muurhouders uit de tijd van Charles Dickens.

Voor de realisatie is de bekabeling aangebracht door dikke koperen “gasleidingen” aan de buitenmuur.

Dit soort details maken het verschil!

Bekijk het eindresultaat

Over LightToday

LightToday is next level. Wij vinden communicatie, transparantie en meedenken ontzettend belangrijk. Wij zijn trots op ons vak en willen dat u trots rond loopt in uw woning of (bedrijfs)pand.

Wilt u een uniek lichtplan, een duurzame installatie of heeft u een andere elektro-technische uitdaging?

Whatsapp